26 januari 2016

BRCA1gen: bestemming onbekend

Het komt met vlagen dat ik me bezighoud met het hele BRCA1 gebeuren. Dit jaar staan er alweer twee bezoeken aan het ziekenhuis gepland. Een controle en een oriënterend gesprek. Sinds mijn 22e ben ik jaarlijks in ziekenhuizen geweest hiervoor. Op dit moment kan ik me soms ontzettend druk maken over eierstokkanker. De angst gaat dan helemaal in mijn hoofd zitten. Gelukkig kan ik hier goed met mijn vriend en vriendinnen over praten. Eierstokkanker is gewoon zo ontzettend ongrijpbaar.  Er bestaat geen preventieve screening en voor mijn gevoel is het dan maar wachten tot het zo ver is. De weg en bestemming zijn zo ontzettend onbekend dat het onrust veroorzaakt. De kans op eierstokkanker bij mij is dan ook 30-60%.

Het helpt al door het maar gewoon zo op te schrijven zoals het is. Ook dit hoort bij mij. Ik probeer er vaak maar mee te dealen wanneer het volgende op mijn pad komt. Binnenkort heb ik een gesprek over een eventuele kinderwens en alles wat daarbij komt kijken wanneer je dit gen hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten