21 januari 2016

Armoede

In mijn studententijd was ik maar een arme sloeber. Aan het eind van mijn geld had ik vaak een stuk maand over. Ik had werkelijk waar geen idee hoe ik mijn financiën moest beheren en deed daardoor maar gewoon wat. Zodra het geld binnenkwam van DUO en mijn bijbaan ging ik op pad om het direct uit te geven aan onzin. De Kruidvat heeft in die tijd flink aan me verdiend. Ik werd er gelukkig van om spulletjes voor mezelf te kopen. Terugkijkend op deze periode was ik toen erg ongelukkig en had geen idee waar ik naartoe wilde met mijn leven. Ik vond het maar wat lastig om volwassen te moeten worden en de bijbehorende verantwoordelijkheid te dragen. Echte armoede heb ik gelukkig ook in die tijd nooit gekend. Ik had altijd gewoon een dak boven mijn hoofd en kon soms ook leuke dingen doen van mijn weinige geld. Tijdens mijn studie deed ik vrijwilligerswerk bij de Voedselbank. De Voedselbank bestond toentertijd nog niet lang en er ging een wereld voor me open. Een ander zal het altijd beter hebben en een ander zal het altijd slechter hebben dan ik.

Deze week heb ik het programma Armoede in Nederland, eigen schuld! gevolgd. Ik vind het maar lastig om hier een mening over te hebben. Ik kan me niet indenken dat ik zelf niet zou werken voor mijn inkomen. Ik heb dan ook nog nooit van mijn leven een uitkering gehad. Daardoor wel allerlei baantjes gehad tijdens mijn studententijd van schoonmaken bij ouderen, schoonmaken op kantoren naar werken in een boekenwinkel of kledingwinkel. En de voor mij geestdodende bijbanen in de fabriek. Ik moest wel, mijn ouders droegen niet bij aan mijn studie of wonen en hierdoor heb ik altijd met vallen en opstaan op eigen benen gestaan. Maar dat maakt nog niet dat ik zal oordelen over een ander. Ik kan het me zo moeilijk indenken hoe het is om elke dag zorgen te hebben over of je nog wel genoeg eten hebt of het gas, water en licht het nog blijven doen. Het gezin van gisteravond vond ik erg schrijnend maar ook denk ik dan, waarom had je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering als zelfstandige?

Tegenwoordig heb ik een vaste baan in de GGZ en kan ik me niet meer voorstellen hoe het is om weinig geld te hebben. Mijn vriend en ik wonen in een leuk appartement midden in een grote stad ergens in het land. We kunnen doen wat we willen en doen dit dan ook. Regelmatig uiteten, op stap, weekendjes weg of verre reizen maken. Gelukkig heb ik sinds mijn afstuderen een hoop geleerd over het doen van de administratie en financiën. Inmiddels heb ik zelfs een baan waarin ik het anderen aan moet leren. Ik check dagelijks mijn rekening en hou in een Word bestand de veranderingen van inkomsten en uitgaven bij. Ook zorgen we ervoor dat we aan het begin van de maand een aanzienlijk bedrag sparen en dit meerekenen in onze vaste lasten. Ook sparen we extra voor ons pensioen en denken we bewust na over wat komen gaat qua inkomsten wanneer we met pensioen zijn.

Dit jaar ga ik er zonder er wat voor te hoeven doen op vooruit. We krijgen een CAO loonstijging, ik ga een periodiek omhoog en volgens mij profiteer ik ook van de nieuwe belastingregels. Ook hoop ik meer uren op contract te krijgen dit jaar en wordt 2016 hopelijk het jaar waarin ik meer inkomen kan genereren. Ik ben blij dat ik me geen zorgen hoef te maken over mijn geldzaken en probeer er wat meer bij stil te staan hoe prettig dit is wanneer je in deze positie verkeerd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten