6 maart 2015

Onze financiën door de jaren heen

Mijn vriend en ik wonen inmiddels twee jaar samen in een huurhuis. We zijn gaan samenwonen toen we beide net waren afgestudeerd en een baan kregen. We hebben ervoor gekozen niet direct al ons geld op één hoop te gooien, eerst maar eens zien of het net zo gezellig is en blijft als je samen onder één dak woont. Er is inmiddels na twee jaar een hoop veranderd.

Eigen rekening
We begonnen met ieder onze eigen rekening. Ik maakte elke maand een vast bedrag naar hem over omdat ons huis op zijn naam staat. Dit bleef een paar maand zo tot we besloten een gezamenlijke rekening te openen. Dat was voor ons best een stap, dit kan ik me nu niet meer voorstellen aangezien we ons nu aan elkaar gaan verbinden met een koophuis.

Gezamenlijke rekening
Terugkijkend op deze periode ben ik blij met de keuzes die we hebben gemaakt. Steeds stapje voor stapje de financiën meer samen regelen. Na het openen van de gezamenlijke rekening zijn we daar ons boodschappengeld op gaan storten. Zodat we gezamenlijk betaalden voor de boodschappen en dit overzichtelijker konden bijhouden. In plaats van de ene keer betaalt de ene dit en de andere keer betaalt de ander dat, lekker onoverzichtelijk.

Financiën op één hoop
Dit beviel niet goed omdat ik alsnog een bedrag voor de andere lasten naar hem overmaakte en hij daardoor het overzicht kwijt was op zijn eigen rekening. We zijn er toen samen voor gaan zitten en hebben afspraken gemaakt over het verdelen van de kosten voor al onze vaste lasten. We betalen nu alles voor onze gezamenlijke vaste lasten via onze gezamenlijke rekening. Hier storten we naar rato beide een vast bedrag per maand op. Ook zijn we samen gaan sparen vanwege de droom om een mooie jaren 30 woning te kopen en een reis naar Zuid Amerika.

Wij zijn er in twee jaar naartoe gegroeid om alles samen te doen qua financiën. We hebben hier bewust voor gekozen om het rustig aan te doen.

Welke keuzes heb jij gemaakt met betrekking tot de financiën in je relatie? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten