19 februari 2015

BRCA1gen: het Angelina Jolie effect

Het jaar waarin Angelina Jolie zich preventief liet opereren kan ik me niet precies herinneren en het doet er ook niet toe. Ook zij heeft het BRCA1 gen en heeft gekozen voor een preventieve borstamputatie. Op het moment dat dit nieuws naar buiten kwam wist ik inmiddels een aantal jaar dat ook ik bezitter ben van dit gen. Ik deed er daarentegen weinig mee. Het interesseerde me allemaal niet zo. Ik ging braaf jaarlijks onder de MRI en kreeg 3D echo's. Daarmee was voor mij de kous wel af. Maar dat bleek helaas niet zo te zijn.

Voor mij is Angelina Jolie niet de doorslag geweest in mijn keuze. Maar ik ben wel blij dat het onderwerp bespreekbaar is geworden voor vele vrouwen maar ook mannen. Want helaas ook een man kan dit gen hebben en overdragen aan zijn kinderen. Ook kunnen mannen met dit gen borstkanker krijgen maar het risico is heel anders dan bij vrouwen. Voor meer informatie www.brca.nl.

Het effect van Angelina's keuze is denk ik terug te vinden in dat meer mensen zich bewust zijn van bepaalde erfelijke risico's en je daar zelf actie in kunt ondernemen.Waar ik zelf geen behoefte aan heb is mijn verhaal delen in een tijdschrift of openbaar met foto erbij. De belangrijke mensen in mijn omgeving weten er vanaf en zijn een grote steun geweest in het afgelopen jaar. Er komt nogal wat bij kijken als je ervoor kiest om zonder je eigen borsten verder te leven. Ik krijg er natuurlijk wel twee gloednieuwe voor terug maar dat is niet even zo gebeurd.

Voordeel voor mij is dat ik nooit te maken krijg met de tand des tijds of het zwaartekracht effect. Er zijn wel meer voordelen op te noemen die ik inmiddels heb ontdekt. Bikini's zitten mooier, ik kan zelf kiezen welke maat ik wil, het kost me geen geld (grapje dat ik maak om het te relativeren) gratis borstvergroting dus. Een ander positief effect voor mij als persoon is dat ik veel opener ben geworden en meer stil sta bij hoe ontzettend fijn het leven vaak is. Klinkt cliché maar zo werkt het denk ik wel wanneer je iets heftigs meemaakt.

Bron foto: Vera Anderson/Getty

4 opmerkingen:

 1. Mooi geschreven. Ik kan me indd voorstellen dat je vaker stilstaat over het leven. Iets wat we eigenlijk allemaal moeten doen. Ik wens je iig veel succes, de komende tijd. <3

  x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt! Inderdaad ik kwam tijdens mijn eerste herstel periode tot de conclusie hoe fijn het is om gewoon simpelweg te kunnen fietsen of wandelen zonder pijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow prachtig verwoord! Een ziekte laat je stilstaan in mooie dingen in het leven. Uit je verhaal kan ik afleiden dat je erg moedig bent.
  Veel succes!!

  BeantwoordenVerwijderen